Meldingen van phishing verdubbelen

 

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ziet het aantal meldingen van phishing sterk toenemen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï aan premier Wilmès: “Ten opzichte van dezelfde periode vorig verdubbelde het aantal meldingen van phishing via verdacht@safeonweb.be”,  zegt Steven Matheï. 

 
 
20200807 phishing thumbnail.png
 
 

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Verdachte e-mails kunnen doorgestuurd worden naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB controleert dan automatisch de links en bijlages in deze berichten. Na een positieve scan van een verdachte link laat het CCB de  verdachte url blokkeren.

In 2018 werden 648.000 berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be, in 2019 waren er dit meer dan 1.700.000. “In 2020 loopt te teller verder op. Dit jaar ontving het CCB al meer dan 1.200.000 verdachte berichten. Een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, aldus Steven Matheï. Er werden dit jaar al meer dan 800 url’s geblokkeerd.

“Ondanks de grote stijging in het aantal meldingen slagen cybercriminelen slagen er nog steeds in om via valse berichten slachtoffers te maken.  Via https://www.safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen  worden tips meegegeven om valse e-mails te herkennen. Het blijft belangrijk om aandachtig met je e-mails om te gaan. Cybercriminelen spelen vaak in op angst, ook in deze coronatijden.”, besluit Steven Matheï.

 

 
 
 
 
Annette Kelchtermans