IZW's maken weinig gebruik van betalingsuitstel tijdens de coronacrisis

 

Instellingen zonder winstoogmerk (izw’s), zoals vzw’s, stichtingen, beroepsverenigingen,…,  spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze nemen 5,4% van de bruto binnenlandse productie (bbp) voor hun rekening en zorgen voor 12,6% van de Belgische werkgelegenheid in België. Toch maken ze weinig  gebruik van het betalingsuitstel voor ondernemingskredieten dat ingevoerd werd ten gevolge van de coronacrisis. Dat blijkt uit het antwoord van minister De Croo op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï.

 
 
Foto 6-08-2020 09 38 25.jpg
 
 

Steven Matheï: VZW’s en andere instellingen zonder winstoogmerk spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Dat werd ook tijdens deze coronacrisis opnieuw duidelijk. Denk maar aan de vele eerstelijnsorganisaties voor gezondheid en welzijn.” Deze izw’s kunnen ook beroep doen op het betalingsuitstel voor ondernemerskredieten dat werd ingevoerd tijdens deze coronacrisis. “Maar blijkt dat zij hier slechts in beperkte mate gebruik van maken.”, aldus Matheï. De kredietinstellingen rapporteerde 13,8 miljard aan kredieten met uitstel van betaling tijdens de coronacrisis. Voor 221 miljoen hiervan betrof het een uitstel van betaling voor izw’s. Dit is slechts 1,6% van het totale gerapporteerde uitstel van betaling door de kredietinstellingen.

Dat kan verschillende redenen hebben. In de eerste plaats zijn vele grotere ivzw’s actief in sectoren die ook tijdens de lockdown hun activiteiten hebben verdergezet. Denk maar aan woonzorgcentra, ziekenhuizen, instellingen,… Hierdoor was/is de nood om betalingsuitstel te vragen minder groot. De kleinere ivzw’s die wel hun activiteiten hebben moeten staken (bv. culturele sector, sportsector,…) lijken minder kredieten te hebben lopen. Daarnaast zien we uit cijfers dat de financiering van izw’s vaak komt vanuit de overheid. 82% doet beroep op subsidies. In bepaalde sectoren (menselijke gezondheidszorg) komt zelfs tot 73% van de inkomsten van de overheid. Tenslotte zou je kunnen besluiten dat ivzw’s over het algemeen ook een gezonde financiële basis hebben (met eventuele buffers).

8,5% van het uitstel van betaling van ondernemerskredieten werd verleend aan Limburgse bedrijven, zelfstandigen, izw’s,… “Dit lijkt een logisch percentage want Limburg telt 8,8% van het totaal aantal bedrijven en zelfstandigen in België. Voor de izw’s lijkt dit minder logisch verdeeld. 11,8% van de izw’s komt uit Limburg maar slechts 4,6 % van het uitstel van betaling aan izw’s werd verleend aan Limburgse izw’s.”, aldus Steven Matheï.

 
Annette Kelchtermans