VZW’s blijven in de kou staan en moeten blijven printen

 

“Ook de nieuwe minister van Justitie laat VZW’s in de kou staan en stelt de digitalisering van statutenwijzigingen opnieuw uit.” Dat zegt VZW-expert Steven Matheï. “VZW’s wachten al jaren op een digitalisering van het neerleggen van de statuten en zullen nu nog een jaar langer moeten wachten en alles op papier blijven doen.”

 
 

Vandaag kan een VZW digitaal opgericht worden, maar een statutenwijziging of het ontslag en de benoeming van bestuurders moet nog steeds op papier neergelegd worden bij de griffie van de ondernemingsrechtbank om gepubliceerd te worden in het Belgisch Staatsblad. “We drongen al vaak aan op een snelle digitalisering van dit proces om de verenigingen en vele vrijwilligers die er actief zijn te ontlasten. Alle VZW’s moesten voor 1 januari 2024 de statuten aanpassen en logischerwijs zou het digitaliseringsproces ervoor rond zijn geweest. Die deadline werd niet gehaald en wordt nu zelfs opnieuw uitgesteld,” aldus Matheï. Minister Van Tigchelt antwoordde op een parlementaire vraag van Servais Verherstraeten dat statutenwijzigingen van VZW’s pas in het najaar van 2024 digitaal zullen neergelegd kunnen worden en splitsingen, fusies en ontbindingen pas in de loop van 2025.

Dit is het zoveelste uitstel. De voorganger van Minister Tigchelt, Vincent Van Quickenborne, kondigde al verschillende keren aan dat de digitalisering er zou komen. Eerst werd verwezen naar de zomer van 2022, nadien naar september 2022 en eind 2023. Geen enkele belofte werd ingelost.

“Dit is opnieuw een slag in het gezicht van vele VZW’s en vrijwilligers,” aldus Matheï. “Zij moeten bij een statutenwijziging of een verandering in het bestuur nog steeds twee ongebruiksvriendelijke aanvraagformulieren op papier invullen en in twee- of drievoud samen met verslagen van vergaderingen en de nodige  handtekeningen per post naar de griffie van de ondernemingsrechtbank sturen. Dit zorgt voor heel wat administratieve rompslomp en zou veel efficiënter kunnen verlopen maar we blijven maar wachten op de beloofde digitalisering.”

Het verenigingsleven geeft zuurstof aan onze buurten, dorpen en steden en zou zo goed mogelijk ondersteund in plaats van tegengewerkt moeten worden,” besluit Matheï die recent een grote verenigingsbevraging lanceerde om de belangrijkste pijnpunten in kaart te brengen en een veranderingen op het terrein te realiseren (https://www.stevenmathei.be/vzw).

 
Annette Kelchtermans