Burgerbudgetten voor projecten tegen armoede en sociale ongelijkheid

 

In 2024 trekken we 25.000 euro uit voor 5 straffe Peerse projecten tegen armoede en sociale ongelijkheid. Deze projecten zijn het resultaat van ‘het burgerbudget’. Dat is een nieuw initiatief waarbij Perenaren en verenigingen zelf projecten op poten zetten met de steun van Stad Peer.

In het najaar van 2023 lanceerden we een oproep voor warme projecten tegen armoede en voor meer sociale gelijkheid. Dat de Perenaar begaan is met zijn medemens, dat blijkt uit de 15 mooie projectvoorstellen die binnenstroomden. Een deskundige jury selecteerde daaruit de sterkste projecten, die in 2024 het verschil zullen maken. We voorzien dit jaar 25.000 euro voor de uitwerking van deze projecten.

Vijf projecten zien dit jaar het levenslicht. Parochie Kleine-Brogel richt een ontmoetingspunt in, speciaal voor haar buurtbewoners en kwetsbare buren in het bijzonder. Op Leefschool De Uitvlinder en Freinetschool ’t Perenboompje smullen de kleuters binnenkort 1x per week van een gezonde en warme maaltijd onder de noemer ‘Winter Warmte’. Het Agnetencollege investeert het geld in een brugfiguur, een toeleider die scholieren helpt in het wegwijs maken. De Peerse Welzijnsschakels zetten een Vlaamse kermis op met tal van workshops op maat van de doelgroep. Als vijfde project investeert Sint-Vincentius in hygiënepakketten. Stuk voor stuk knappe projecten die een duwtje in de rug verdienen.

Ook in 2025 voorzien we een budget van 25.000 euro voor nieuwe projecten tegen armoede en sociale ongelijkheid. In de tweede helft van 2024 volgt er een projectoproep voor nieuwe projecten tegen armoede, waarvan de realisatie in 2025 plaatsvindt.

 
Annette Kelchtermans