Thuiswerkende grensarbeiders moeten snel duidelijkheid krijgen

 

In Limburg wonen heel wat grensarbeiders die elke dag de grens oversteken om in Nederland of Duitsland te gaan werken. Door het coronavirus worden vele van hen nu verplicht om thuis, in België te werken. Deze grensarbeiders kunnen geconfronteerd worden met negatieve fiscale gevolgen. En dat kan absoluut niet de bedoeling zijn. Daarom diende ik hierover een parlementaire vraag in voor minister De Croo.  En hoop ik snel antwoord en meer duidelijkheid te krijgen voor de vele grensarbeiders.

 
 
20200604 Grensarbeid thumbnail.png
 
 

België heeft met alle buurlanden belastingverdragen afgesloten. Deze zorgen ervoor dat grensarbeiders niet twee keer belasting moeten betalen. Grensarbeiders betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken. Zo betaalt iemand die in België woont en in Nederland werkt, belasting in Nederland.

Als deze grensarbeiders bijvoorbeeld één dag per week van thuis uit werken, betalen ze voor die dag belasting in het land waar ze werken en in dit geval dus ook wonen. Als de grensarbeider sporadisch thuis werkt, is dit geen enkel probleem. Maar door het coronavirus werken vele van hen nu continu thuis, in België en kunnen er wel problemen ontstaan.

Zo kunnen bijvoorbeeld grensarbeiders die in Nederland werken genieten van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Een van de voorwaarden is dat hun loon voor 90% aan de Nederlandse loonbelasting moet onderworpen zijn. Doordat deze mensen verplicht van thuis uit moeten werken, lopen zij dus het risico niet te kunnen voldoen aan die 90%-regel, waardoor zij verschillende voordelen zouden kunnen mislopen.

Voor dergelijke problemen is voor de grensarbeiders die  in Frankrijk of Luxemburg werken  al een oplossing gevonden. In het kader van deze coronacrisis worden de thuiswerkdagen vanaf 14 maart niet meegeteld.

Voor de grensarbeiders die in Nederland en Duitsland werken, is het nog steeds wachten op een oplossing. Daarom roepen we de minister op om dit zo snel mogelijk in orde te brengen zodat ook deze grensarbeiders gerust kunnen zijn en er een einde komt aan de onzekerheid. De OESO geeft alvast aan dat thuiswerk ten gevolge van corona geen invloed mag hebben op de belastingheffing in de werkstaat.

 
Annette Kelchtermans