Oplossing voor thuiswerkdagen grensarbeiders in de maak

 

In Limburg wonen heel wat grensarbeiders die elke dag de grens oversteken om in Nederland en Duitsland te gaan werken. Door het coronavirus worden vele van hen nu verplicht om thuis, in België te werken. “Deze grensarbeiders kunnen geconfronteerd worden met negatieve fiscale gevolgen. En dat kan absoluut niet de bedoeling zijn.”, zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï. “Daarom dring ik bij minister De Croo aan op een snelle oplossing.”

 
 

Grensarbeiders betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken. Zo betaalt iemand die in België woont en in Nederland werkt, belasting in Nederland. Als deze grensarbeiders bijvoorbeeld één dag per week van thuis uit werken, betalen ze voor die dag belasting in het land waar ze werken en in dit geval dus ook wonen. “Als de grensarbeider sporadisch thuis werkt, is dit geen enkel probleem. Maar door het coronavirus werken vele van hen nu continu thuis in België en kunnen er wel problemen ontstaan.”, aldus Steven Matheï. Zo kunnen grensarbeiders die in Nederland werken genieten van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Een van de voorwaarden is dat hun loon voor 90% aan de Nederlandse loonbelasting moet onderworpen zijn. Steven Matheï: “Doordat de grensarbeiders verplicht van thuis uit moeten werken, lopen zij dus het risico niet te kunnen voldoen aan die 90%-regel, waardoor zij verschillende voordelen zouden kunnen mislopen.”

Voor de grensarbeiders die in Frankrijk en Luxemburg werken, is er al sinds midden maart een oplossing onderhandeld. De dagen dat de werknemers in het kader van de coronacrisis thuis moeten werken, worden niet meegeteld als thuiswerkdagen. “Ook voor Nederland en Duitsland moet er dringend een soortgelijke oplossing gevonden worden. De grensarbeiders hebben nood aan duidelijkheid.”, aldus Steven Matheï. “De minister gaf dinsdag in de commissie Financiën en Begroting van de Kamer aan dat een oplossing voor Nederland in de maak zou zijn. Ik hoop dan ook dat we snel het resultaat van de onderhandelingen kennen zodat er een einde komt aan de onzekerheid van de grensarbeiders. Het kan niet de bedoeling zijn dat grensarbeiders een coronafactuur gepresenteerd krijgen”, besluit Steven Matheï.



 

 
Annette Kelchtermans